W ostatnich latach żywność przestaje być postrzegana jedynie jako źródło składników odżywczych, służących pokryciu odpowiednich potrzeb pokarmowych człowieka, ale coraz częściej zwraca się uwagę na jej właściwości funkcjonalne, a zwłaszcza pozytywne oddziaływanie na stan zdrowia, jednakże aby tak było żywność ta powinna pochodzi z bezpiecznego zaufanego źródła, by była wolna od wszelkich zanieczyszczeń.
Bezpieczna żywność to taka, której spożycie nie powoduje niepożądanych skutków zdrowotnych zdrowotnych, jak: choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia zdrowotne (zaburzenia rozwoju, problemy z płodnością, nowotwory).
Troska o bezpieczeństwo żywności odnosi się do całego łańcucha rolno-spożywczego obejmującego wszystkie etapy produkcji żywności od hodowli po konsumpcję między innymi poprzez:
Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności związane jest w wdrażaniem systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności jakimi są m.in. zasady:
W świetle tego ostatniego rozporządzenia wszyscy operatorzy żywności bez względu na wielkość i profil prowadzonej działalności od dnia 1 stycznia 2006 mają obowiązek posiadać wdrożony i funkcjonujący system HACCP.
Dobra Praktyka Produkcyjna nazywana również GMP czyli Good Manufacturing Practice to działania, które muszą być podjęte i warunki, które muszą być spełnione, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywała się w sposób zapewniający jej właściwą jakość zdrowotną zgodnie z przeznaczeniem. Dobra Praktyka Produkcyjna to odpowiednia higiena produkcji.
Choroby przenoszone drogą pokarmową wywoływane są przez wirusy, bakterie, pasożyty oraz substancje chemiczne dostające się do organizmu wraz ze skażoną żywnością lub wodą, nawet przez naturalnie występujące w środowisku toksyny takie jak mikotoksyny, biotoksyny morskie, glikozydy cyjanogenne i toksyny w trujących grzybach. Zawierać je mogą rośliny wykorzystywane do produkcji podstawowych artykułów spożywczych, np. kukurydza i zboża, owoce, warzywa, a także produkty odzwierzęce jaja, mleko, mięso.
Występujące w żywności patogeny ( wirusy i bakterie ) mogą wywołać silną biegunkę lub wyniszczające infekcje, takie jak zapalenie opon mózgowych. Zanieczyszczenie substancjami chemicznymi może prowadzić do ostrych zatruć oraz długotrwałych chorób, znacznego spadku odporności, a nawet do nowotworów. Kolejnym czynnikiem biologicznym zakaźnym mogą być priony, które wywołują u zwierząt chorobę neurodegeneracyją o nazwie gąbczasta encefalopatia bydła (BSE, choroba szalonych krów), a u ludzi wariantu choroby Creutzfeldta-Jakoba ( vCJD ).
Metale ciężkie, czy inne TZO ( trwałe zanieczyszczenia organiczne ) zwane też jako dioksyny gromadzą się w organizmach żywych ( bioakumulacja ) i zazwyczaj im wyżej w łańcuchu pokarmowym znajduje się dany organizm, tym więcej zawiera szkodliwych substancji. Dioksyny dobrze rozpuszczają się w tłuszczach, najwięcej dioksyn na jednostkę masy pokarmu możemy znaleźć w produktach odzwierzęcych np. w żółtkach jaj, w tłustym nabiale i mięsie, rybach. Czas półtrwania dioksyn w organizmie wynosi średnio ok. 7 lat i w pewnej części zależy np. od przyjętej dawki, płci i wieku osoby narażonej, a zapewne także od ilości tkanki tłuszczowej. Znaczne ilości dioksyn może zawierać, także mleko ludzkie. Mogą mieć szkodliwe działanie na układ rozrodczy, powodować zaburzenia rozwoju, uszkadzać układ odpornościowy, zakłócać pracę hormonów i powodować nowotwory.
Często źródłem skażenia żywności jest zainfekowany personel, który nie przestrzega zasad dobrej praktyki produkcyjnej lub nie został odpowiednio przebadany. Na niebezpieczeństwa związane ze skażoną żywnością narażeni są wszyscy, zwłaszcza niemowlęta, małe dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i chore.
Źródła:
http://wsse.gorzow.pl/zdrowie/zywnosc-i-zywienie/zanieczyszczenia-zywnosci/717-rodzaje-i-pochodzenie-zanieczyszczen-wystepujacych-w-zywnosci
Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja 2018 | 1(21) | 199-209 ZALECENIA ŻYWIENIOWE A PRIORYTETY W ZAKRESIE ZDROWIA PUBLICZNEGO W UNII EUROPEJSKIEJ - HALINA MAKAŁA
http://www.pis.lodz.pl/tomaszow/40315/Bezpieczenstwo_zywnosci.pdf
Materiały własne Heritage Medical
(1) 0
Dwuczęstotliwościowy analizator składu ciała ze zintegrowaną technologią Bluetooth®. Zaawansowany technologicz...
Wysokiej klasy segmentowy analizator składu ciała, wykonujący analizę przez stopy i ręce. Ze względu na najbog...
Zaawansowany analizator składu ciała Tanita BC-545N z możliwością segmentowego pomiaru tkanki tłuszczowej i masy m...
Nowej generacji, dwuczęstotliwościowy analizator składu ciała z funkcją pomiaru tkanki tłuszczowej. Waga wyposa...
Chroń się przed zanieczyszczonym powietrzem za pomocą maski RESPIMASK®.Maseczka ochronna wykorzystuje najnowszą...
Automatyczny ciśnieniomierz naramienny z Bluetooth® do pomiaru ciśnienia krwi w warunkach domowych. Łatwa i prosta o...
Automatyczny ciśnieniomierz naramienny z Bluetooth® do pomiaru ciśnienia krwi w warunkach domowych.Ciśnieniomierz ...
Automatyczny ciśnieniomierz naramienny z technologia PAD, wykrywającą arytmię.Dzięki prostej obsłudze i wysokiej...