Twoje zdrowie jest w Twoich rękach

Twoje zdrowie jest w Twoich rękach

 (1)    0

  Wiedzieć więcej

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ

Najnowsza piramida żywienia została opracowana w w Instytucie Żywności i Żywienia w 2016 r. pod kierunkiem prof. dr hab. n. med. Mirosława Jarosza przez zespół roboczy w składzie: prof. dr hab. Jadwiga Charzewska, dr hab. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ, dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw IŻŻ, dr Agnieszka Jarosz, dr inż. Beata Przygoda, dr inż. Ewa Rychlik, dr Regina Wierzejska, mgr Renata Gajowiak, mgr inż. Marta Brajbisz, mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz, mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska, mgr inż. Anna Taraszewska, mgr inż. Bożena Wajszczyk.  

Zasady przedstawione w piramidzie żywienia skierowane są przede wszystkim do osób zdrowych, których celem jest zachowanie dobrego stanu zdrowia przez długie lata życia.  Osoby z różnymi schorzeniami, jak również te których dotknęły choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby układy krążeniowego, osteoporoza czy alergie mogą korzystać z zaleceń "piramidy żywienia", ale koniecznie powinny skonsultować zakres swojej diety z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.

"Piramida żywienia i aktywności fizycznej" to nic innego jak kompleksowa idea żywienia, której realizacja daje szanse na zdrowe, długie życie oraz zachowanie sprawności fizycznej do późnych lat życia. Piramida to graficzny opis odpowiednich proporcji różnych, niezbędnych w codziennej diecie grup produktów spożywczych - i tu szczególnie należy pamiętać że:

żeby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej ilości energii oraz wszystkich niezbędnych składników odżywczych, minerałów i witamin

NASZA DIETA POWINNA BYĆ ZRÓŻNICOWANA

by nasz organizm mógł prawidłowo się rozwijać (w przypadku dzieci i młodzieży), funkcjonować, utrzymywać prawidłową masę ciała i na długo zachować zdrowie.

Piramida zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej

Im wyższe piętro w piramidzie, tym mniejsza powinna być ilość i częstość spożywanych produktów z danej grupy żywności.

Spożywanie zalecanych w piramidzie produktów spożywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach oraz codzienna aktywność są kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Podstawowe zasady dbania o własne zdrowie

ZAPISZ • ZAPAMIĘTAJ •  REALIZUJ

Dla zachowania sprawności i długiego zdrowia

1. Zadbaj o odpowiednią aktywność fizyczną

2. Regularnie spożywaj mniejsze porcje posiłków (4-5 posiłków co 3-4 godziny)

3. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 warzywa, 1/4 owoce

4. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste

5. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem. Osobom które nie tolerują laktozy zaleca się produkty mleczne bezlaktozowe i napoje roślinne wzbogacane wapniem. Bogatym źródłem wapnia, ale także innych ważnych dla zdrowych kości składników mineralnych i witamin (takich jak magnez, fosfor, cynk, krzem, bor, potas, mangan, witaminy A, B, C, D, K) są zielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, owoce, ryby czy pełnoziarniste produkty zbożowe.

6. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tydzień). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.

7. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.

8. Unikaj spożycia cukru i słodyczy. Zastępuj je owocami i orzechami, ewentualnie gorzką czekoladą

9. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niska zawartością soli. Używaj ziół do przyprawiania potraw - maja cenne składniki i poprawiają smak dań.

10.Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.

11. Ogranicz do minimum spożycie alkoholu lub w ogóle z niego zrezygnuj

12. Kontroluj masę ciała, wisceralną tkankę tłuszczową (zwłaszcza osoby starsze) oraz ogólny poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.

13. Regularnie wykonuj badania profilaktyczne krwi - 1 raz w roku.

źródło: "Normy Żywienia dla populacji Polski" - redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, 2017

 (1)    0

Komentarze są zamknięte dla tego posta