Shakshuka - czyli - ALE JAJA w pomidorach :)

Shakshuka - czyli - ALE JAJA w pomidorach :)

 (0)    0

  Pomysły na zdrowe i apetyczne posiłki

Shakshuka - potrawa doskonała :)

czas przygotowania ok 30 min

kaloryczność ok 450 kcal

    • Cebulka szalotka - 1 szt

    • 2 ząbki czosnku

    • 3 duże pomidory malinowe – obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w mniejsze kawałki

    • Garść świeżej bazylii

    • ½ łyżeczki suszonego lub świeżego oregano

    • 1 łyżka masła

    • Kawałek papryczki chili (opcjonalnie)

    • 2 jajka

    • Tarty parmezan

    • 1/3 łyżeczki kminku mielonego

    • sól, pieprz do smaku

Shakshuka przepis

  1. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy posiekaną na drobno szalotkę, dodajemy odrobinę soli i szczyptę cukru, smażymy do zeszklenia się cebulki. Międzyczasie rozgniatamy czosnek i rozcieramy go ze szczyptą soli. Na patelnię do smażącej się cebulki dodajemy same łodygi bazylii i lekko naciskamy łyżką żeby puściły soki. Łodyżki bazylii mają w sobie mnóstwo smaku :) Smażymy 2-3 minuty i usuwamy łodygi z patelni.
  2. Dodajemy rozgnieciony czosnek, pół łyżeczki oregano oraz jeżeli chcemy mieć potrawę ostrzejszą drobno posiekaną papryczkę chili, podsmażamy całość ok 1 min. Dodajemy pokrojone pomidory i posiekane liście bazylii. W zależności od stopnia kwaśności pomidorów doprawiamy lekko całość odrobiną cukru i soli. Smażymy pomidory stopniowo redukując płyn.
  3. Ważne! Próbuj swoją potrawę co pewien czas, nie doprawiaj od razu, tylko stopniowo, płynnie razem z potrawą buduj odpowiedni dla siebie smak. Pamiętaj że na końcu całość dopełnimy startym parmezanem, który sam w sobie jest dość słony, więc zostaw sos ciut niedosolony.
  4. Gdy sos się zredukuje, zmniejszamy ogień i doprawiamy do mielonym kminkiem i pieprzem.
  5. Następnie robimy w sosie dołeczki, wbijamy całe jajka i przykrywamy pokrywką.
  6. Smażymy aż do ścięcia się białka, tak by żółtko pozostało nadal lekko płynne (ok 4 min).
  7. Całość posypujemy startym parmezanem i świeżą bazylią.

Zdrowy posiłek

 (0)    0

Komentarze są zamknięte dla tego posta