Karmelizowana marchewka idealna jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska. Niezwykle dekoracyjna i dodająca uroku każdej potrawie, można ją zjadać na ciepło lub zimno wg gustu i upodobań.
By podkręcić kolorystykę dania zachęcamy do poszukiwania w sklepach marchewki żółtej i czerwonej, które razem z tradycyjną pomarańczową dadzą niesamowity efekt na talerzu.
Danie można przygotować wcześniej i zabrać np. jako przekąskę do pracy, nie wymaga dużego nakładu pracy:
1. Marchewki najlepiej w dużej ilości :) myjemy i obieramy ze skórki
2. Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i blanszujemy 2 - 3 min, wyjmujemy i lekko studzimy
3. Przygotowujemy marynatę z oliwy, miodu, cytryny i np. świeżego lub suszonego tymianku - doprawiamy solą i pieprzem
4. Dokładnie obtaczamy marchewki w marynacie
5. Na patelni roztapiamy trochę masła i wrzucamy marchewki z marynatą, smażymy krótko na silniejszym ogniu do momentu karmelizacji
6. Zjadamy wszystko, a przy większej ilości, bijemy się po łapkach i odkładamy porcję do pracy :)
Smacznego!! :)
(3) 0
Nowej generacji, dwuczęstotliwościowy analizator składu ciała z funkcją pomiaru tkanki tłuszczowej. Waga wyposa...