Karmelizowana marchewka - zdrowa porcja warzyw

Karmelizowana marchewka - zdrowa porcja warzyw

 (2)    0

  Pomysły na zdrowe i apetyczne posiłki

Karmelizowana marchewka idealna jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska. Niezwykle dekoracyjna i dodająca uroku każdej potrawie, można ją zjadać na ciepło lub zimno wg gustu i upodobań.

 

By podkręcić kolorystykę dania zachęcamy do poszukiwania w sklepach marchewki żółtej i czerwonej, które razem z tradycyjną pomarańczową dadzą niesamowity efekt na talerzu.

Danie można przygotować wcześniej i zabrać np. jako przekąskę do pracy, nie wymaga dużego nakładu pracy:

 

1. Marchewki najlepiej w dużej ilości :) myjemy i obieramy ze skórki

2. Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i blanszujemy 2 - 3 min, wyjmujemy i lekko studzimy

3. Przygotowujemy marynatę z oliwy, miodu, cytryny i np. świeżego lub suszonego tymianku - doprawiamy solą i pieprzem

4. Dokładnie obtaczamy marchewki w marynacie

5. Na patelni roztapiamy trochę masła i wrzucamy marchewki z marynatą, smażymy krótko na silniejszym ogniu do momentu karmelizacji

6. Zjadamy wszystko, a przy większej ilości, bijemy się po łapkach i odkładamy porcję do pracy :)

Smacznego!! :)

 

 (2)    0

Komentarze są zamknięte dla tego posta