Cebulka szalotka - 2 szt
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
½ słodkiego jabłka
2 ząbki czosnku
Puszka fasoli białej
sól, pieprz, oregano lub majeranek do smaku
Dwie cebulki szalotki podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach oliwy, dodajemy pół startego na grubych oczkach jabłka, podsmażamy. Dodajemy dwa ząbki czosnku roztartego z solą oraz łyżeczkę oregano, podsmażamy. Międzyczasie odcedzamy puszkę białej fasolki i miksujemy na gładką masę, dodajemy dwie łyżki wody z zalewy lub zwykłej wody, żeby masa nie była za gęsta. Dodajemy masę z fasoli na patelnię i krótko podsmażamy mieszając całość. Odstawiamy i doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu pastę możemy wzbogacić jeszcze kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy z małosolnym ogórkiem i szczypiorkiem.
SMACZNEGO !
(2) 0