Pasta z białej fasoli

Pasta z białej fasoli

 (2)    0

  Pomysły na zdrowe i apetyczne posiłki

Kanapkowa pasta z białej fasoli

czas przygotowania ok 20 min

kaloryczność całej pasty ok 650 kcal

W zależności od tego jak grubo lubicie posmarować :) starczy na ok 6-8 kanapek

  • Cebulka szalotka - 2 szt

  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki

  • ½ słodkiego jabłka

  • 2 ząbki czosnku

  • Puszka fasoli białej

  • sól, pieprz, oregano lub majeranek do smaku

Dwie cebulki szalotki podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach oliwy, dodajemy pół startego na grubych oczkach jabłka, podsmażamy. Dodajemy dwa ząbki czosnku roztartego z solą oraz łyżeczkę oregano, podsmażamy. Międzyczasie odcedzamy puszkę białej fasolki i miksujemy na gładką masę, dodajemy dwie łyżki wody z zalewy lub zwykłej wody, żeby masa nie była za gęsta. Dodajemy masę z fasoli na patelnię i krótko podsmażamy mieszając całość. Odstawiamy i doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu pastę możemy wzbogacić jeszcze kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy z małosolnym ogórkiem i szczypiorkiem.

SMACZNEGO !

Kanapkowa pasta z białej fasoli

 (2)    0

Komentarze są zamknięte dla tego posta