Zupa czosnkowa - na zdrowie i rozgrzewkę

Zupa czosnkowa - na zdrowie i rozgrzewkę

 (1)    0

  Pomysły na zdrowe i apetyczne posiłki

Zupa specyficzna :) ma zapewne tyle samo zwolenników co przeciwników :)

ale … nie można jej odebrać smaku - mocna, aromatyczna, pyszna zupa idealna na jesienny obiad.

Właściwości zdrowotnych czosnku nie trzeba chyba nikomu przytaczać, ale gdyby ktoś był ciekawy to przede wszystkim …

zdrowotne właściwości czosnku

  1. czosnek jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, dlatego zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym powinien na stałe zagościć w naszej diecie
  2. korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy usprawniając pracę jelit, dlatego warto dodawać go do mięs jak i potraw ciężkostrawnych
  3. opóźnia efekty starzenia, a moc witamin jakich dostarcza przekłada się na ładniejszą i zdrowszą skórę
  4. obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na nasze naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega powstawaniu żylaków i pajączków na skórze
  5. podkręcając metabolizm przyczynia się także do lepszego spalania tkanki tłuszczowej

Oczywiście ten niezwykle aromatyczny dar natury nie jest antidotum na wszystkie nasze bolączki :) ale ze względu na niesamowite walory smakowe oraz moc dobroci które daje naprawdę warto włączyć go na stałe do swojej diety.

Zupa czosnkowa - wersja hiszpańska

czas przygotowania ok 1 godziny

kaloryczność -  talerz zupy z grzankami ok 300 kcal

  • 1 główka czosnku - drobno posiekanego i roztartego z solą

  • oliwa z oliwek

  • 2 kromki czerstwego pieczywa - rozdrobnionego na kawałeczki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • ok 2 l bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka masła

  • 2 jajka

  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku

  • bagietka

  • ząbek czosnku

  • parmezan

  • sól, pieprz

    • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i gdy zacznie intensywnie pachnieć (uwaga żeby nie przypalić, trzeba cały czas mieszać) wrzucamy pokruszony chleb, chwilę podpiekamy, dosypujemy łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i wlewamy bulion warzywny.
    • Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy płomień. Smażymy cebulę przez ok 15 min, aż równomiernie się zarumieni, często mieszając.
    • Gotujemy na małym ogniu około 30 min.
    • Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę masła i miksujemy całość na gładko.
    • Jajka rozbijamy trzepaczką i hartujemy 2-3 chochelkami zupy, następnie wlewamy do garnka, energicznie mieszając.
    • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
    • Osobno na suchej paleni obsmażamy 2-3 kromki bagietki, gdy się lekko zrumieni z obu stron, nacieramy ją lekko, przeciętym na pół ząbkiem czosnku, możemy też lekko posypać parmezanem i jeszcze raz zapiec na paleni.

SMACZNEGO :)

 (1)    0

Komentarze są zamknięte dla tego posta