Zupa cebulowa
czas przygotowania ok 1.5 godziny
kaloryczność - talerz zupy z grzankami ok 300 kcal
1 kg pokrojonej w półplasterki żółtej cebuli
100 g cebulki szalotki pokrojonej w plasterki
6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
4 łyżki oliwy
10 g masła
1 liść laurowy
1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
Ok 1.5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
bagietka - 2 kromki
ząbek czosnku
parmezan
sól, pieprz
- Do dużego garnka wlewamy oliwę oraz masło, gdy tłuszcze się podgrzeją wsypujemy całą pokrojoną cebulę, czosnek, liść laurowy oraz tymianek. Całość lekko solimy i słodzimy (szczypta soli, szczypta cukru), mieszamy i dusimy cebule pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając by się nie przypaliła, chodzi o to by cebulę dusić długo i bardzo powoli. Cebule dusimy w ten sposób ok 40-45 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy płomień. Smażymy cebulę przez ok 15 min, aż równomiernie się zarumieni, często mieszając.
- Do garnka wlewamy wcześniej przygotowany wywar warzywny lub mięsny, mieszamy, przykrywany przykrywką i gotujemy całość jeszcze 20 min żeby smaki się połączyły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- I teraz w zależności od upodobań możemy całą zupę zmiksować na krem lub pozostawić w takim stanie jaki jest. Jeżeli ktoś lubi zupy bardziej treściwe, można odlać do blendera 4-5 chochelek zupy, zmiksować i dolać do reszty zupy, dzięki czemu będzie miała trochę aksamitniejszą konsystencję, ale nadal pozostanie lekka z wyczuwalnymi kawałkami duszonej cebuli.
- Osobno na suchej paleni obsmażamy 2-3 kromki bagietki, gdy się lekko zrumieni z obu stron, nacieramy ją lekko, przeciętym na pół ząbkiem czosnku, możemy też lekko posypać parmezanem i jeszcze raz zapiec na paleni.
- Zupę cebulową wlewamy do miseczek, na nią delikatnie kładziemy czosnkowe grzanki, posypujemy parmezanem i dekorujemy natką z pietruszki.
- Jeżeli ktoś ma specjalne żaroodporne miseczki do zapiekania w piekarniku, zupę z grzankami i posypana serem można jeszcze zapiec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do czasu aż ser się stopi.
SMACZNEGO :)