Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

 (1)    0

  Pomysły na zdrowe i apetyczne posiłki

Zupa cebulowa

czas przygotowania ok 1.5 godziny

kaloryczność -  talerz zupy z grzankami ok 300 kcal

  • 1 kg pokrojonej w półplasterki żółtej cebuli

  • 100 g cebulki szalotki pokrojonej w plasterki

  • 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki

  • 4 łyżki oliwy

  • 10 g masła

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku

  • Ok 1.5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego

  • bagietka - 2 kromki

  • ząbek czosnku

  • parmezan

  • sól, pieprz

    • Do dużego garnka wlewamy oliwę oraz masło, gdy tłuszcze się podgrzeją wsypujemy całą pokrojoną cebulę, czosnek, liść laurowy oraz tymianek. Całość lekko solimy i słodzimy (szczypta soli, szczypta cukru), mieszamy i dusimy cebule pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając by się nie przypaliła, chodzi o to by cebulę dusić długo i bardzo powoli. Cebule dusimy w ten sposób ok 40-45 minut.
    • Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy płomień. Smażymy cebulę przez ok 15 min, aż równomiernie się zarumieni, często mieszając.
    • Do garnka wlewamy wcześniej przygotowany wywar warzywny lub mięsny, mieszamy, przykrywany przykrywką i gotujemy całość jeszcze 20 min żeby smaki się połączyły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    • I teraz w zależności od upodobań możemy całą zupę zmiksować na krem lub pozostawić w takim stanie jaki jest. Jeżeli ktoś lubi zupy bardziej treściwe, można odlać do blendera 4-5 chochelek zupy, zmiksować i dolać do reszty zupy, dzięki czemu będzie miała trochę aksamitniejszą konsystencję, ale nadal pozostanie lekka z wyczuwalnymi kawałkami duszonej cebuli.
    • Osobno na suchej paleni obsmażamy 2-3 kromki bagietki, gdy się lekko zrumieni z obu stron, nacieramy ją lekko, przeciętym na pół ząbkiem czosnku, możemy też lekko posypać parmezanem i jeszcze raz zapiec na paleni.
    • Zupę cebulową wlewamy do miseczek, na nią delikatnie kładziemy czosnkowe grzanki, posypujemy parmezanem i dekorujemy natką z pietruszki.
    • Jeżeli ktoś ma specjalne żaroodporne miseczki do zapiekania w piekarniku, zupę z grzankami i posypana serem można jeszcze zapiec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do czasu aż ser się stopi.

SMACZNEGO :)

 (1)    0

  • Waga kuchenna Tanita KD-404
    Waga kuchenna Tanita KD-404

    Waga kuchenna charakteryzująca się prostym, stylowym wzornictwem.Elegancka i prosta w obsłudze waga elektroniczna ...

  • Waga kuchenna Seca 852
    Waga kuchenna Seca 852

    Precyzyjna i niewielka waga Seca 852 to niezbędny element każdej kuchni.Waga do użytku domowego.GWARANCJA 2 lat...

Komentarze są zamknięte dla tego posta